Sorø Golfklub pirrer sanserne med pittoreske stengærder, kuperede fairways og en storslået udsigt til den omkringliggende skov og Tystrup-Bavelse Søerne.
Det er vederkvægende at køre ad de snoede landeveje mod Sorø Golfklub, og uanset hvor du kommer fra kan du nyde udsigten til bølgende marker og skov og indimellem et kig til områdets mange søer.
Der er ganske stille omkring klubhuset, da jeg ankommer denne 1. pinsedag omkring middag, og forklaringen er at klubben har afholdt en turnering med start allerede klokken 06:00, og nu er deltagerne gået hjem.
I proshoppen byder klubbens forretningsfører René Nielsen velkommen og udleverer et printet scorekort og en baneguide og forklarer, at alle greenfee spillere får denne service.
På trods af diverse restriktioner i forhold til Covid-19 har klubben haft en ganske pæn medlemsfremgang.
”Vi har 100 flere medlemmer end på samme tidspunkt sidste år, og nu er vi tæt på 1.100 medlemmer,” fortæller René Nielsen.
En del af fremgangen kommer fra unge mellem 19 og 30 år, som ellers kan være vanskelig at indfange.
”Fodbold og håndbold har været lukket ned, men ikke golf, og vores unge medlemmer har hevet mange kammerater med herud. Vi fandt ud af at tilbyde de nye medlemmer mellem 19 og 25 år træning, og nu mødes de hver mandag med vores pro. De unge har et fint sammenhold og har dannet et Facebook gruppe.”
Endvidere har omkring 125 nye medlemmer fra Skjoldenæsholm Golfklub meldt sig ind i Sorø efter at den nye ejer i 2020 lukkede golfbanerne.
En dramatisk start
Der er tid til at slå bolde på driving rangen. Flagene står spredt i bunden af den langstrakte bakke og op på den anden side. Triller fra en nattergal i det fjerne blander sig med kliklydene fra jernene og varsler at sommeren står for døren.
Driving range, putting green og øveområde ligger samlet foran klubhuset, og det er altid et ekstra plus.
Banen har fire teesteder og måler 6.120 m fra den bagerste tee, men som bogeyspiller, dvs. et handicap omkring 20, vælger jeg Tee 57 med en samlet banelængde på 5.683 m, hvilket bestemt ikke virker kort! Sorø er en af rigets mest kuperede baner, og de skrå lejer, doglegs og stengærder gør banen ganske udfordrende – det indikeres med en Slope (SL) på 136 fra Tee 57. Ifølge definitionen for Slope har en bane med en Slope (SL) på 113 den samme relative sværhedsgrad for en scratchspiller og en bogeyspiller.
Hul 1 slår tonen an, et 450 m langt par5-hul, der på dramatisk vis spiller fra kanten af en bakke over en kløft til en stærkt skrånende fairway på den anden side. Man skal så vidt muligt holde drivet i højre og undgå nærkontakt med fairwaybunkers i venstre. Efter et præcist udslag midt i fairway er det overkommeligt at spille bolden op på den eleverede green i to slag.
Hul 2, et par3-hul på 154 m burde være ligetil, men kræver faktisk det et super præcist slag med dagens pin-placering, hvis man skal udgå de velplacerede bunkers.
Husk at løfte blikket på green, hvis du vil nyde den smukke udsigt til Tystrup-Bavelse Søerne, og heldigvis venter der flere udsigtspunkter til søerne.
Hul 3 er et noget finurligt hul, hvor man spiller ud i et dogleg, ændrer spilretningen 90 grader og slår over et stengærde til green.
Course management betaler sig
De næste huller spiller op og ned ad bakke. Vand, åløb og stengærde er i spil, og på Hul 5, banens sværeste hul, er bunkers strøet ud med rund hånd på fairways og omkring greens. Andet slaget er et blindt slag, som går dogleg venstre over et stengærde, mens indspil til green kræver mere end almindelig præcision. Lidt for meget fart vil højst sandsynlig sende bolden i den 35 meter lange bunker.
Greenen er aflang og snævrer ind i buer på midten – tilsyneladende en grundmodel, som banearkitekten har anvendt til at tegne samtlige greens.
Det er en god idé at bruge lidt ekstra tid til course management, og det gælder ikke mindst, hvordan man bedst placerer sig før indspil til greens.
Her er smukt 360 grader rundt. Flere af hullerne er omkranset af skov og stengærder, som er placeret hist og her og tilføjer både noget spillet og øjet. Fra hul 5 går man et lille stykke i skov for at komme til Hul 6 og lige midt imellem løber en å, hvis strømhvirvler sender små kluklyde i vores retning.
Hullerne bør spilles med en vis forsigtighed. Det er ærgerligt at miste bolde, fordi man ikke kan se landingsfeltet, og derfor er det en god idé at sende en spejder frem på de blinde huller, så bolden ikke forsvinder helt ud af synsfeltet.
Det er værd at nævne Hul 8, hvor man står højt i landskabet og har en imponerende udsigt til det kraftigt faldende hulforløb med to søer og en ganske indbydende og eleveret green.
Varieret hele vejen
Alle huller har et hulforløb som skiller sig ud, og det kan være svært at udvælge det bedste, men Hul 13 er helt sikkert en kandidat. Fra Tee 57 på Hul 13 står man med udsigt til flaget, der blafrer 332 m fremme. Der er sø lige foran green, men det volder ingen problemer at passere. Til gengæld skal man tage sig i agt for en remise og en 40 meter lang fairwaybunker længere fremme og en sej rough. Og indspillet til en godt kuperet green tilføjer ekstra spænding.
Hul 15 har også et fremragende layout med masser af vand, og hvor det i andet slaget kan være en udfordring at komme tørskoet over søen.
Hul 18. pirrer alle sanser, wauw! Der er blot 141 meter til green, der ligger omkring 15 højdemeter under teestedet. Hvilket jern skal man vælge til den højdeforskel? Jeg vurderer at vinden vil tage fat i bolden og vælger et 6-jern – i medvind vil et 8-jern nok være passende.
Og Scoren bliver gjort op. Ikke prangende, men det er oplevelsen. Golfbanen i Sorø byder på mange spændende huller og en smuk natur.
Sorø Golfklub
Suserupvej 7A
DK-4180 Sorø
Tlf. +45 57 84 93 95
e-mail: post@soroegolf.dk
www.soroegolf.dk
Greenfee:
Hverdag/ Weekend
Senior fra 26 år Kr. 350 kr. /400 kr.
Juniorer til og med 25 år. 175 kr. /200 kr.
Alle priser er incl. frie bolde på rangen samt gratis baneguide