Sydthy Golfklub er en af de nyere i landet, men har allerede fået en del karakter. Her er det sociale i højsædet, og her er plads til alle.
Tekst: Peter Bugge og Karsten Ginge
Kan det lade sig gøre at drive en golfklub med under 400 medlemmer helt derude mod vest, hvor kragerne for længst er vendt om?
Svaret er imponerende nok ja. Takket være jysk mådehold, trofaste sponsorer, masser af frivillige – og en lille smule held – er det lykkedes Sydthy Golfklub at skabe en sund forretning.
– Vi har faktisk kun haft røde tal en enkelt gang, fortæller formand Niels-Henrik Pedersen, da Golfbladet tager på besøg i klubben ved Hurup, der ligger midt mellem det vilde Vesterhav og den blide Limfjord.
Tankerne om en golfklub på de kanter opstod omkring årtusindeskiftet. Kommunen var meget lydhør og købte et stykke jord fra en lokal landmand. Siden overtog selskabet bag golfklubben jorden på ganske favorable vilkår i form af et rente- og afdragsfrit lån. Fire år efter at klubben blev stiftet, kunne de første slag slås på banen i 2008, og året efter stod samtlige huller klar.
Formand Niels-Henrik Pedersen
Ung bane
Det er altså en ganske ung bane, men den har alligevel gennemgået en stor forvandling.
– Vi havde et medlem, der var med fra start, men så holdt en pause. Han har lige meldt sig ind igen, og han kunne næsten ikke genkende banen, fortæller Niels-Henrik Pedersen.
Dengang var det nemlig en meget åben bane, men siden er masser af træer kommet til. Og det er her, heldet spillede lidt ind. Da det nærliggende testcenter for vindmøller i Østerild skulle etableres, blev der fældet en hel del træer. De skulle erstattes med ny skov i kommunen, og her fik golfklubben en god ide. De solgte en del af jorden, fik penge i kassen og samtidig rejst skov, der giver banen mere karakter. Ren win-win for alle parter.
Selv om der er kommet meget bevoksning til, er banen dog fortsat rimelig åben, konstaterer vi ved selvsyn. Især på de første ni huller er der frit kig til de åbne vidder, mens bag-ni har noget mere karakter.
Tilfældig sø
Da vi er på besøg, blæser det ganske kraftigt. Det er ikke unormalt på disse kanter, men denne dag er vinden for en sjælden gangs skyld i øst, og det er næsten en helt ny bane at spille, fortæller formanden, som går med os på runden.
Banen er anlagt på lerjord, og det kan give problemer med vand. Især i de mængder, vi har oplevet i år. Ved niende green ligger således en rimelig stor og smuk sø, men den er faktisk ikke en normal del af banen, men opstået tilfældigt af den megen nedbør. Klubben er dog blevet inspireret til at etablere en permanent vandhazard her.
Man har også gang i flere dræningsprojekter, og her hjælper de frivillige gerne til. Dem er der mange af i klubben – ved den årlige medhjælpermatch var der inviteret mere end 100 med. Altså mere end hver fjerde af klubbens medlemmer.
– Det kan ikke lade sig gøre at drive klubben uden de mange frivillige. Nogle af dem er gamle landmænd, som er vant til at køre med maskiner. Sammenholdet og det sociale er klart det vigtigste i klubben, forklarer Niels-Henrik Pedersen.
Skarpe kanter
På vores vej rundt bemærker vi det meget velplejede anlæg. Der er knivskarpe linjer mellem fairways og semirough. Den fastansatte greenkeeper og hans tre deltids-hjælpere har nemlig i år fået hjælp af to robotklippere.
– Vi vil gerne have to mere – måske næste år. Det ukrudt, der tidligere var her, bliver mindre og mindre, fordi det ikke får lov til at gro. Og så sparer vi også ¾ mand, fortæller formanden.
Et andet projekt, der står lige for døren, er etablering af en helt ny buggy-garage ved klubhuset. Anlæggelsen af det skal dog først i nabohøring, men naboer er der jo ikke så mange af herude, som formanden konstaterer.
Vi er nået halvvejs på runden, og her dukker de bedste huller op. Mange af dem lige op til en plantage, der rammer dem flot ind. Her er både risk&reward-huller som 10., og lange, udfordrende par 5-huller som 15.
Banen er lidt utraditionel med hensyn til baneforløbet. Her er nemlig hele fem par 5- huller og et tilsvarende antal par 3-huller, så banens samlede par rammer 72.
Der spilles fra to teesteder, som lige er skiftet fra de traditionelle rød/gule farver til numrene 56 og 46. Backtee er der ikke noget af.
– Det har der været tale om. Vi kunne godt lave banen 400 meter længere, men vi har ikke så mange elitespillere, så det er ikke aktuelt her og nu, mener Niels-Henrik Pedersen.
Golfens ironman
Klubben lige tæt på et stort sommerhusområde, og det giver mange greenfeegæster i klubben – sidste år genererede det omkring 500.000 kr. til klubkassen. Man gør en del for at trække netop turister til, for eksempel via et samarbejde med Feriepartner Thy. Booker man sommerhus gennem dem, er der fri greenfee under hele opholdet – altså med fuldgyldigt DGU-kort. Uprøvede golfere kan i stedet muntre sig på klubbens par 3-bane.
Ankommer turisterne i autocamper, er der såmænd også plads til dem – der er etableret særlige strømstik ved parkeringspladsen.
Mange gæster kommer også via den årlige Djævlegolf-turnering, en slags golfens ironman, hvor man på en og samme sommerdag spiller 18 huller på hver af de tre baner i området: Sydthy, Morsø og Nordvestjysk.
Efter runden puster vi ud over en Thy-pilsner i det hyggelige klubhus. Her er ingen restaurant, men den lokale slagter har leveret et par stykker glimrende smørrebrød. Man kan også på forhånd bestille burgere og lignende fra en cafe i Hurup. Det er sågar tilladt at nyde sin egen medbragte mad i klubhuset eller på terrassen udenfor.
– Men drikkevarerne skal altså købes her, slår formanden fast med et smil.
Thy har meget at byde på
Der er mange gode grunde til at henlægge den næste ferie til Thy – ikke bare på grund af golfbanen.
I Agger trækker Michelin-restauranten Tri masser af gæster til. Det samme gør Nationalpark Thy og surferparadiset Cold Hawaii i Klitmøller.
Frøstrup-lejren, der blev dannet som et kollektiv-samfund i 1970, eksisterer såmænd også stadig. Den ligger meget tæt på Østerild, hvor man kan opleve de gigantiske vindmøller på helt tæt hold i besøgscentret.
Vejlerne er som Nordeuropas største fuglereservat et paradis for ornitologer.
Strikkefestivalen Wool Days Thy i september tiltrækker omkring 15.000 gæster
Den allerstørste attraktion er dog Vesterhavet, som i lige linje ligger ca. 10 kilometer fra golfklubben.
Fakta: Sydthy Golfklub
18 huller, Par 72
To sæt teesteder: 56 og 46 der henviser til længden.
Greenfee: 350 kr.
Par 3-bane: Greenfee: 75 kr.
Faciliteter: Drivingrange, puttinggreen, indspilsområde, udlejning af trolleys og buggies.