Ikke så snart havde regeringen publiceret fase 2 af planen for genåbningen af Danmark, før telefonerne begyndte at ringe i Hjarbæk Fjord Golfcenter.
Ganske vist havde man allerede kunnet spille på de 27 huller i længere tid, og man havde også kunnet bo i de 25 lejligheder, men hvem kunne vide, at manager Jan Storgaard bruge de sene nattetimer på at være køkkenerstatning? Som tidligere kok og hoteldirektør stod han op hver morgen, lavede morgenmad til de overnattende og kørte den ud til hver enkelt lejlighed.
Hvem kunne også vide, at før lejlighederne blev åbnet, havde Kirsten Glerup, der sammen med Ove Glerup ejer Lynderupgård og Hjarbæk Fjord Golfcenter, sammen med ’Oldfruen’, sin nære, yngre medarbejder gennem 14 år, havde gjort hovedrent i samtlige lejligheder, så de var helt klar?
Det havde taget tre uger og kostet adskilligt knofedt, men alt blev superlækkert, og nu åbner også restaurationen, som centret som noget nyt selv vil drive.
Banen har ikke været coronaramt. Alle 27 huller har stået perfekt i det solrige forår, og flåden af Garia golfbiler har været flittigt i brug af dem, der ikke kan gå den forholdsvis kuperede bane.
Hjarbæk Fjord er blandt de mest populære for greenfeegæster, som der i 2019 var godt 13.000 af, ikke mindst mange fra Norge og Sverige. Banen er frodig, har masser af dyre- og fugleliv og udsigt over vandet fra mange huller, og den er afvekslende. Såvel i sine udfordringer som i forløbet med korte, tekniske par-3-huller afvekslende med pænt lange distancehuller. For ikke at tale om, at alt omkring golfen holdes perfekt. Bl.a. er Ove Glerup, siden banen blev overtaget i 2013, hver lørdag morgen oppe kl. 5 for at sørge for at rive alle grusarealer.
Der er tre 9-huls-sløjfer. Nord og Syd udgør den foretrukne 18-hulsbane, mens Vest kan spilles som pay & play.
Klubbens gæster opmuntres på vej til banen først af skiltet, der annoncerer, at ’27 skønne huller venter’, opsat for mange år siden af et medlem på eget initiativ. Derefter kommer man til klubhuset, som er identisk med Odense Eventyrs, og det er ikke tilfældigt. Begge baner blev stiftet af Niels Ibsen, og begge var med i Proark, der gik ned, men begge lever i bedste velgående som selvstændige.
Før man går ud, kan man glæde sig over, at der er personlig betjening og rådgivning hver dag kl. 8-16.
Klubben har et herligt socialt liv, som det har været hårdt at undvære i de seneste måneder. Greenfeegæster føler sig straks hjemme i det, og når nu de nyansatte kokke og tjenere fra d. 15. maj endelig får lov at vise, hvad de kan, bliver der nok mere run på restauranten og dens 150 pladser, end der er lov til i det første stykke tid, men så må man jo spise i hold.
Der er flere detaljer, men husker efter sit ophold. I weekenderne bliver man sendt af sted af en starter, og banekontrollen sikrer sig ikke bare, at man har betalt greenfee, men er også leveringsdygtig i øl, vand, sandwiches etc.
Man forstår godt, at telefonenerne begyndte at gløde, så snart det stod klart, at man nu kunne få den fulde oplevelse. Ovenikøbet kan man først få en fin virtuel oplevelse af banen på hjemmesiden i en af de bedste dronefilm, jeg har set hos nogen golfklub.
Denne artikels indhold er sponsoreret