Vagn Kristensen fra Sebber Kloster troede at hans Monobuggy var forsikret da den blev stjålet, men det var den ikke.
I september sidste år fik Vagn Kristensen fra Sebber Kloster i Nordjylland stjålet sin nyindkøbte Monobuggy golfscooter, som ellers var låst fast efter alle kunstens regler udenfor hans hjem.
Han meldte tyveriet til politiet og til sit forsikringsselskab, og her fik han en overraskelse.
”Forsikringsselskabet sagde, at da en Monobuggy kan køre mere end 25 km/t, så er den ikke omfattet af den almindelige indboforsikring, der normalt omfatter golfudstyr. Jeg fik at vide, at jeg skulle have haft den forsikret med en særlig knallert kaskoforsikring til flere tusinde kroner om året,” fortæller den skuffede nordjyde.
Anja L. Sørensen, som er ekspert i forsikring af sportsudstyr, herunder golfudstyr, hos Forsikring og Pension, bekræfter at dette er helt korrekt.
”Der er nogle forhold omkring motordrevne køretøjer. Det er lidt forskelligt fra selskab til selskab, nogle har en grænse for køretøjer med en tophastighed på mere end 15 km/t, andre i forhold til antallet af hestekræfter, som igen kan variere fra 5-25 hk,” siger hun og opfordrer folk til at kontakte deres forsikringsselskab for at høre hvilke regler der gælder, og hvordan de bedst forsikrer deres el-trolleys, Monobuggies eller eventuelt traditionelle buggies.
Vagn Kristensen accepterede da også forsikringsselskabets vurdering, og bed i det sure æble og købte en ny Monobuggy, men han synes at det er værd at sætte fokus på hvilke regler der gælder for forsikring af golfudstyr.
En række forsikringsforbehold
“Der gælder en række generelle regler og der er en række forbehold for forsikringen, som kan variere fra selskab til selskab,” siger Anja L. Sørensen.
”Generelt gælder, at dit golfudstyr er dækket af din almindelige indboforsikring hjemme, også hvis man midlertidigt opbevarer udstyret udenfor hjemmet, typisk i et bagrum i golfklubben. Ved ’midlertidigt’ accepteres typisk i indtil 12 måneder, men hvis man aldrig har det hjemme, kan det være nødvendigt med en tillægsforsikring,” siger hun.
Forsikringen dækker generelt simpelt tyveri, for eksempel i golfklubben mens man nyder en genstand efter runden. Men der er en grænse for hvor ’dum man må være’. Således opererer de fleste forsikringsselskaber med et begreb om ’grov uagtsomhed’. Så hvis man efterlader sit udstyr, uden opsyn for længe eller på et sted, hvor der er åbenlys risiko for at det kan blive stjålet, for eksempel på golfklubbens parkeringsplads, så vil forsikringen typisk ikke dække.
”Nogle selskaber stiller også krav til hvordan man opbevarer udstyret hjemme og dækker for eksempel ikke eller kun i begrænset omfang tyveri fra udhuse eller fælles kælderrum, hvor andre har adgang. Det afhænger af det enkelte forsikringsselskabs forsikringsvilkår,” siger Anja L. Sørensen.
Begrænsninger
Også hvis golfudstyret bliver stjålet fra ens bil, kan der være særlige ting, man skal være opmærksom på. Der kan være en grænse for hvor stort et beløb, der dækkes ved tyveri fra en bil, og så skal der være synlige tegn på, at bilen er brudt op. Der kan også være begrænsninger for, hvor dyrt udstyr forsikringsselskabet generelt dækker, så derfor opfordrer Anja L. Sørensen til at man altid kontakter sit forsikringsselskab. Hun opfordrer også til at man sørger for at have dokumentation for hvilket udstyr man har, f.eks. i form af kvitteringer eller ved at tage billeder af sit udstyr.
”Selskaberne definerer forskelligt hvad der er ’golfudstyr’, så har man en kostbar laser-kikkert eller en golf-GPS, skal man lige være opmærksom på om ens forsikringsselskab opfatter dette som en del af udstyret.
Desuden bør man også overveje, hvilke personlige ejendele, man opbevarer i golfklubbens lockers,” siger hun. ”F.eks. er penge og smykker ikke dækket ved tyveri fra et aflåst skab, så man skal ikke efterlade sit kostbare guldur eller kontanter i klubbens omklædningsrum. De ting er kun dækket af forsikringen ved indbrud fra aflåste bygninger, ikke ved tyveri fra aflåste skabe,” understreger hun.
”Der er ikke faste regler, kun grundlæggende principper, så jeg vil til enhver tid opfordre folk til at kontakte deres forsikringsselskab omkring deres regler og definitioner – herunder hvor dyrt udstyr forsikringen dækker..”
Oppe i Sebber Kloster Golfklub overvejer Vagn Kristensen stadig om hans uundværlige Monobuggy skal forsikres som en knallert eller om han skal satse på, at ’lynet ikke slår ned samme sted to gange’