På fire år har greenkeeper Tony Jensen gjort Midtfyns greens til nogle af landets bedste – og så har han også tid til at spille på landsholdet.
En god bane kendetegnes ofte ved kvaliteten på sine greens. Bedømt ud fra det parameter er Midtfyns Golfklub i Ringe på Fyn én af landets bedste. De senere sæsoner har banens greens været udsøgt gode, og spillerne roste dem til skyerne, da landets bedste seniorspillere forrige år spillede DM på banen.
Manden bag de fremragende fynske greens hedder Tony Jensen. Den 59-årige fynbo kom til Midtfyns Golfklub for fire år siden, da klubben akut stod og manglede en greenkeeper.
På det tidspunkt arbejdede Tony i sit oprindelige fag som smed, og stod hver dag på arbejdet, når solen skinnede, og savnede at være på golfbanen. Han har spillet golf i 40 år, og var greenkeeper på en anden fynsk bane, Blommenslyst, fra 2008 til 2012.
– Jeg er meget en enten-eller-type, og den daværende formand i Blommenslyst og jeg var som hund og kat. Til sidst var det enten ham eller mig, der måtte gå – og det blev så mig, fortæller Tony med et smil og på et umiskendeligt syngende fynsk.
– Sådan er det jo nogle gange. Man kan ikke vinde alle kampe, man tager. Jeg vendte tilbage til smedefaget, men en dag ringede de fra Midtfyn. Deres greenkeeper var stoppet med dags varsel, og de var i en akut situation. Kunne jeg hjælpe dem? På køreturen derud, sad jeg og tænkte over tingene, også med mit tidligere job i tankerne. Og så stillede jeg en række krav. Et af dem var, at alt hvad der har med banen at gøre, det bestemmer jeg. De sagde bare ja til det hele, og så var sagen ligesom afgjort, siger han.
Midtfyns Golfklub i Ringe har omkring 400 medlemmer. Et stort nybygget klubhus blev aldrig taget i brug, og er i dag blevet til boliger, og den lille klub har affundet sig med at man godt kan have spartanske klubfaciliteter, hvis bare banen er i orden og stemningen er god. Derfor deles klubhus og greenkeepergård om den samme bygning, og klubben er i gang med at vende driving range om, så man står og slår ud fra det der nu definitivt er klubhuset. Udover det er der gang i en større beplantningsplan, hvor store områder skal tilsås med blomster for at skabe nogle smukke kig mellem hullerne. Hele arealet er på næsten 80 hektar, hvoraf rigtigt meget skal klippes, for Midtfyn har store, brede fairways. Der er kun to mand til at passe det hele – Tony og hans makker
Landsholdsspiller som senior
– Det kan kun lade sig gøre fordi vi ikke kigger så meget på uret, siger han. – Vi er ihærdige. Jeg møder i reglen ind klokken seks om morgenen, og så kører jeg hjem når jeg er færdig. Det er nogle dage klokken syv om aftenen.
Ved siden af arbejdet med banen, så passer Tony Jensen også sin egen golf. Den 59-årige greenkeeper er én af landets bedste seniorspillere, og en del af det seks-mands landshold, som de senere år har haft stor succes. Tony har vundet fem danske mesterskaber, et par EM-medaljer og har deltaget ved utallige Europamesterskaber. Tre gange har han forsøgt at kvalificere sig til British Senior Open, alle tre gange har han akkurat misset kvalifikation med et eller to slag.
– Det er jo lidt bittert, for det kunne være en sjov oplevelse at få med, siger han.
Tony kom først sent i gang med golf. Som teenager kørte han moto cross, men hans far tog ham med på golfbanen og så blev han hurtigt bidt af det. Han var 21 år da han blev medlem af Odense Golfklub, og bare to år efter spillede han på førsteholdet.
Som far til tre børn kunne Tony dog ikke gøre golfen til sin førsteprioritet før han fyldte 50 år blev ’senior’. Han er stadig lidt forbeholden ved nogle af de krav den sportslige ledelse i DGU stiller til senior-landsholdsspillerne.
– Jeg synes det er rigtig godt, at DGU også prioriterer seniorlandsholdet, men jeg bryder mig ikke om, at det er tykkelsen på ens tegnebog, der skal afgøre om man kommer på landsholdet, siger han. Og det må han lige uddybe.
– I stedet for at se på de 10-12 spillere, der arbejder mest på at udvikle deres spil, så udtages landsholdet ud fra en rangliste, der er baseret på hvor mange turneringer man spiller. Og turneringerne som Senior Elite Foreningen SEGAF arrangerer er meget dyre at deltage i. Det koster nemt 4-5.000 kr. i transport, broafgift, overnatning og turneringsfee at deltage i en enkelt turnering. DGU’s egne ranglisteturneringer er væsentligt billigere at spille, selvom man naturligvis stadig har rejse-og opholdsudgifterne. Der er jeg jo i øvrigt meget godt stillet ved at bo præcis midt i landet, siger han.
På Midtfyns golfklub har Tony bidraget en del til at justere designet på banen, så høj rough omkring de hurtige og jævne greens i stedet er blevet erstattet af run-off områder, som stiller store krav til elitespillernes short game, men samtidig ofte gør det lidt nemmere for gennemsnitsgolferne at komme rundt i en god score. Lige da vi møder ham i begyndelsen af maj er han dog ikke helt tilfreds med ’sin bane’. Den bærer præg af, siger han, at det nærmest ikke har regnet i marts og april måned og at banens vandingsanlæg gik i stykker på grund af en vandskade i greenkeepergården.
– Jeg kan lave rigtigt fine bløde greens, der både tager i mod og er meget hurtige, men selvom det ikke har været så varmt i foråret, så har manglen på vand betydet at greens er lidt for hårde, og flere steder er græsset svedet af. Jeg håber at vi snart får lidt vand fra oven, siger han og kigger mod den næsten skyfri himmel. – I den ideelle verden er det 23 grader varmt om dagen, og så falder der 3-4 millimeter regn hver eneste nat. Men sådan er det jo desværre alt for sjældent.