PGA Tour og Korn Ferry Tour er genstartet, og der spilles igen om point til verdensranglisten. Ikke alle er lige glade for det.
”Unfair”.
Sådan beskriver engelske Matthew Fitzpatrick på sin Twitter-profil, hvad han mener om, at herrernes verdensrangliste, OWGR, aktiveres igen fra denne uge i forbindelse med at PGA Tour og Korn Ferry Tour i USA genoptages.
Fitzpatrick er selv med i Charles Schwab Challenge på PGA Tour, men han finder det alligevel uretfærdigt, han og kollegerne på de to amerikanske tours nu igen kan samle points sammen til verdensranglisten, når alle andre tours i verden fortsat ikke er i gang.
Det giver, mener han og en hel del af hans følgere på Twitter, både kolleger og golffans, en uretfærdig fordel til dem, der kommer i gang nu. European Tour starter for eksempel først 22. juli, altså om seks uger. I de uger får spillerne på PGA Tour altså seks turneringer, hvor kun de – og spillerne på den mindre, men stadig verdensranglisteinteressante Korn Ferry Tour – kan få point. Det er kun ganske få spillere fra Europa og andre steder i verden, der er i USA og i stand til at spille. Det gælder Fitzpatrick selv og landsmændene Matt Wallace, Justin Rose, Danny Willett og Tom Lewis, samt irske Shane Lowry og Rory McIlroy. I næste uge er Lucas Bjerregaard formentlig klar til at indtræde på PGA Tour efter at have været i karantæne i USA i to uger. Tommy Fleetwood (10) og Lee Westwood (31) har derimod besluttet ikke at rejse til USA endnu, og de går dermed glip af vigtige turneringer og muligheden for at optjene WR points.
Kan koste dyrt
Den højest rangerede spiller på OWGR, som ikke er med i sommerens første turneringer efter genstarten, er australske Adam Scott (6). Han har ikke planer om at vende tilbage til banen, før til PGA Championship, der er flyttet til begyndelsen af august. Dermed går han glip af syv potentielle turneringer, og det kan meget vel komme til at koste placeringer på OWGR.
OWGR’s formand, Peter Dawson, forsvarer beslutningen om at aktivere verdensranglisten igen med, at udregningsmodellen med et gennemsnit fordelt over antal spillede turneringer over en periode på 116 uger betyder, at det har mindre effekt for de spillere, der ikke kan spille.
Både Scott, som nummer 6 i verden, og Fleetwood som nummer 10, kan formentlig godt leve med at miste et par pladser, men længere nede af listen er der spillere, der risikerer at glide ud af de nok så vigtige top50 og top100. For eksempel franske Victor Perez (40), Imahira fra Japan (41) sydafrikanske Erik van Royen (42), og kinesiske Haotong Li (87), svenske Marcus Kinhult (90) og hollandske Joost Luiten (98).
Danskerne tættest på top100 kan, udover Bjerregaard, ikke samle points før om syv uger. Det gælder især Rasmus Højgaard og Joachim B. Hansen, der er placeret som hhv. 184 og 194. I Thorbjørn Olesens tilfælde fristes man til at sige ’ en uge fra eller til’, men naturligvis påvirker det også hans eventuelle muligheder for igen at stige i graderne.
Placeringerne på OWGR er afgørende for om man kan komme ind i de største og vigtigste turneringer som majors og WGC, og jo reelt også i forhold til at kvalificere sig til det udsatte OL i 2021.