Ved Karrebæksminde finder du udstrakte vinmarker med 15.000 stokke helt ud til Smålandshavet – de tilhører Jesper Rye Jensen, tidligere kåret som Danmarks bedste vinmager og vingården som Danmarks bedste

Jesper Rye Jensen (foto: Jan Jensen)

Forbipasserende glipper med øjnene og gnider dem, uanset om de er på vej til lands eller til vands: Ser de ikke lige 15.000 vinstokke midt i den skønne natur ved Karrebæksminde og plantet helt ned til Smålandshavet?

Det gør de, og når de nysgerrigt opsøger Vesterhave Vingaard, får de en kæmpe oplevelse, når vinbonden Jesper selv viser rundt på området og forklarer om de forskellige druetyper, de finder: Den grønne Solaris og røde som Rondo, Leon Millot, Cabernet Cortis, Bolero, Castel etc. i forskellige antal alt efter, hvor meget af hver der skal blandes i de vine, han fremstiller.

Dem røber han ikke hemmeligheden om, men man kan smage dem i en vinsmagning, mens man bl.a. får at vide, at Vesterhave netop har haft fire af sine produkter med den samlede betegnelse Lagune til bedømmelse på en stor tysk kongres, hvor resultatet var én guld- og tre sølvmedaljer blandt vine fra 30 nationer.

Vesterhavegaardens vineri

Han fortæller også historien om, hvor utrolig hurtigt det hele er gået. Lad os se en tidslinje:

1997:       Kunstforlæggeren Jesper og hans hustru Irina, som i øvrigt har fem børn, køber den gamle gård for enden af Vesterhavevej pga. dens overvældende herlighedsværdi
2002:        Vesterhavegaarden står færdigbygget og får sit eget våben
2003:        3000 æbletræer plantet, der producerer 5-10 tons æbler
2010:        Jesper bliver anbefalet at producere vin, bl.a. fordi han klimamæssigt ligger ideelt fx i forhold til risiko for frostskader
2011:        600 vinstokke plantes med adskillige typer druer
2013:        Produktionshal og vinkælder er klar.
2014:       Ny plantage med vinstokke etableres
2015:       Gårdbutikken åbnes og første rødvin klar til salg. Yderligere 3000 vinstokke plantes
2017:        En pergolaplantage med forbillede i italienske Valpolicella etableres
2019:        Vesterhave får tilladelse til at have vinstokke helt ned til havet
2020:        De første vinstokke tilplantes som buskvin på Havager.

… og så har vi ikke engang fået med, at der på hylderne ikke blot er hvidvin, rosé, mousserende rosé og rødvin, tre slags rødvin, likør, Æbledram (æblebrændevin a la Calvados), hedvin, gin, mjød, æblemost, honning og for den sags skyld en dekanteringstragt.

Hvor det overhovedet er muligt, er produkterne 100% økologiske, og Jesper er naturligvis økocertificeret.

Vi har heller ikke endnu fået fortalt noget, der vil appellere ikke mindst til golfspillernes klubber i klubben: Der er plads til op til 35 overnattende gæster, som fx først kan spille en golfbane i omegnen, derefter indtage en fem retters gourmetmiddag med tilhørende vine ad libitum, og endelig efter muntert samvær kan tørne ind uden at skulle bekymre sig om transport.

– Jeg har haft fuldt booket hele sommeren 2020, fortæller Jesper, så det haster nok, hvis man vil være med i 2021, når coronaen forhåbentlig også er overstået.

Denne artikel er sponsoreret

 

 

Forrige artikelNy luft i 48-årige Brian Gays karriere – Højgaard nr. 37
Næste artikelBig time succes
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.